veenhuus-logo-wit-footer
Het verhaal achter ’t Veenhuus

Het verhaal achter ’t Veenhuus

Het verhaal achter ’t Veenhuus

"Achter ’t Veenhuus schuilt een verhaal over ellende en optimisme." Een interview van Lidia Vedder met oprichtster Belinda Dethmers over het ontstaan van de onderneming.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Achter ’t Veenhuus schuilt een verhaal over ellende en optimisme

De roeping van Belinda Dethmers – Tonkes

Een opvallende verschijning doet de deur voor me open. Belinda, eigenaresse van ’t Veenhuus in Veendam, geeft me vandaag een kijkje in haar woelige leven en bedrijf. “Mijn werk is voor mij één grote zomervakantie, waar geen einde aan komt!” vertelt ze enthousiast, maar daar ging wel een ontdekkingsreis aan vooraf.

Loopbaan
Ik begin mijn gesprek met de vraag wat ze als klein meisje wilde worden. Kapster! Maar dat duurde niet lang. De beroepskeuzetest op de middelbare school wees uit dat ze iets met etaleren moest gaan doen. Maar dat was Belinda niet diepgaand genoeg, want creatief bezig zijn diende geen hoger doel en dat zocht ze nu juist. Zo jong als ze was wilde ze de mensheid redden… wat dat dan ook maar mocht betekenen. Op haar twaalfde kwam ze in aanraking met de kerk en daar voelde ze zich thuis. Daarom vertrok ze op haar zeventiende voor 3 jaar naar Doorn en volgde daar de Bijbelschool om zich klaar te stomen als pastoraal werker. Eenmaal terug in Veendam bleek het lastig om hier op zo’n jonge leeftijd werk in te vinden en daarom werd er een werk-/ leertraject gevolgd tot psychiatrisch verpleegkundige, wat haar uiteindelijk ook een baan opleverde. Eerst als psychiatrisch verpleegkundige, maar later na bijscholing ook als teamleider en crisismanager. Na een loopbaanoriëntatie via Lentis, stuit Belinda op een advertentie van het Leger des Heils.  Hier komen haar kernwaarden samen:  mensen helpen, zonder oordeel, vanuit een christelijke overweging. Ze wordt gezinscoach.

Loslaten
Van jongs af aan werd alles door Belinda geanalyseerd en gevisualiseerd en zo ontstond er een fascinatie voor de psyche van de mens. Haar loopbaan wordt een projectie vanuit haar eigen jeugd en is misschien zelf therapeutisch te noemen. Het besef komt meer en meer dat niet iedereen te helpen is en niet alle ellende opgelost kan worden. Ze besluit als tegenhanger van al die narigheid, om haar creatieve kant weer aan te sporen en volgt naast haar werk als gezinscoach eerst een cursus kleurenanalyse en daarna interieurstyling. Vervolgens schrijft ze zich in bij de Kamer van Koophandel onder de naam ‘Stylicoon’ en later met ‘Villa Blankenstein’. Dit was een pril begin van Belinda’s eigen winkel en bedrijf; nu bekend als ’t Veenhuus.

Een eigen winkel
De misère van anderen en het zorgen voor anderen (ten koste van Belinda’s eigenheid) eisen zijn tol. Een burnout. “Het roer moest om. Ik moest beter voor mezelf gaan zorgen. Ik leed aan het ‘Moeder Theresa Syndroom’: hunkerende hulpverleners die in de zorg voor anderen compensatie zoeken voor hun eigen leed en daardoor ‘een wandelende tijdbom’ kunnen worden”, zegt Belinda. Rust was het medicijn. En vanuit deze rust ontdekte ze wat ze echt wilde: een eigen winkel.

Belinda start haar eigen winkel ‘Brocante by Belinda’ aan de kerkstraat 38 in Veendam. Maar na een jaar groeit ze al uit haar jasje. Het pand aan de Veenlustpassage, de oude bibliotheek waar Belinda als meisje zo graag zat, dient zich aan. En al haar gedroomde mogelijkheden kunnen hier werkelijkheid worden. Op de plattegrond worden alle ruimten al ingedeeld: een winkel, workshopruimten, een werkplaats, een magazijn, een ruimte voor kledingopslag, een gezellige woonkeuken, een sociale ontmoetingsplek en een gezonde bistro. ’t Veenhuus is geboren en wordt werkelijkheid. “Dit raakt de kern van wie ik ben en hier komt alles samen. Ik kan mezelf zijn en krijg de bevestiging van klanten dat ik leuke dingen doe en dat geeft me zelfvertrouwen.” En…vervolgd Belinda: “Ik ben trots op onze sociale onderneming. Mede door de hulp van en aandacht voor mensen die moeite hebben zichzelf staande te houden en het een plek is waar mensen hun eigen talenten kunnen ontplooien”. Belinda voegt eraan toe dat haar loopbaan hiervoor nodig was om dit te realiseren: “Ik weet nu dat ieder mens een unieke creatie is en dat er achter elk mens een verhaal schuil gaat.”

Duurzaam beleven
Bij ’t Veenhuus staat ‘Duurzaam beleven’ voorop. Veel materialen verdienen een tweede leven en daar zorgt Belinda voor: “Mensen gooien veel te snel iets weg!”. In de winkel in ’t Veenhuus liggen prachtige tweedehands en vintage producten. Sommige worden eerst nog opgeknapt met een krijtverf, zoals meubilair. Particulieren kunnen ook hun tweedehands spullen uitstallen en verkopen in de winkel. Je betaalt hiervoor geen huur, maar de opbrengst wordt gelijk verdeeld.

Maar er zijn ook nieuwe en handgemaakte producten te vinden. En er zijn regelmatig verschillende workshops, zoals kleurenanalyse, krijtverven of Do it yourselfs. Door samenwerkingen aan te gaan met verschillende (creatieve) partners, valt er steeds meer te beleven én biedt ‘t Veenhuus een podium voor startende ondernemers, stichtingen of andere creatievelingen. Binnenkort kun je zelfs een kopje koffie of thee met gezonde snack eten in de gezellige bistro. De producten zijn biologisch en voorzien van minder suiker. Deze gezonde bistro gaat gerund worden door cliënten van de Zijlen. De Zijlen helpt mensen met een verstandelijke beperking bij het vinden van hun eigen plek in de samenleving. Hun missie? ‘Betekenis boven beperking’ en laat dat nu heel goed passen binnen de sociale onderneming van Belinda.

Toekomst
Op de vraag wat ze nog voor plannen heeft reageert Belinda heel nuchter: “Ik heb geen hoge verwachtingen, maar ben wel een dromer, een visionair. De onderneming wil ik stukje bij beetje professionaliseren en stroomlijnen. En ik wil graag meer samenwerken met andere ondernemers. Per slot van rekening willen we als centrumwinkeliers van Veendam een bruisend en gezellig centrum, ondanks de leegloop. Ik ben een Veendammer en voel me een Veendammer. Ik ben optimistisch over een mooie toekomst!”

Tot slot: Belinda in 5 steekwoorden?
– sociaal – creatief – kwetsbaar – liefdevol – optimistisch

Belinda woont samen met haar man Marc, 2 pleegkinderen en 2 honden (galgo’s) op een steenworp afstand van ‘t Veenhuus. Ook Marc is mede eigenaar en houdt zich bezig met de bedrijfsvoering en de sociale tak van het bedrijf.

Ook interessant..

Voorbeeldbericht 2

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Id aliquet lectus proin nibh nisl.
A cras semper auctor neque vitae tempus.

Sociaal

Even voorstellen: Sandra

Regelmatig vertellen we verhalen en ervaringen van personen verbonden aan ’t Veenhuus.
Hun verhalen willen we graag delen, niet geredigeerd, zoals ze zijn!
Deze keer het verhaal van Sandra.

vintage-zandloper-klassiek
Sociaal

Voorbeeldbericht 3

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Id aliquet lectus proin nibh nisl.
A cras semper auctor neque vitae tempus.